Historik

1999 var det 50 år sedan MCR:s Ridhusförening bildades och år 2000 fyllde MCR hela 75 år.

Intresset för ridsporten har alltid varit stort i Malmö och redan julafton omkring sekelskiftet stod man i kö på kontoret hos L O Wallins ridhus vid Drottningtorget för att köpa ridlektionsbiljetter - 75 öre per timme - som julklapp åt släktingar och vänner. När husarerna hade nuvarande vagnmuseet som kasern användes torget som ridplats.

Före 1949 hade klubben lånat hästar av Malmö Ridinstitut, vars ägare var L-O Wallin. Vid dennes frånfälle 1949 utbjöds ridhusrörelsen till salu. Efter idogt arbete lyckades disponent Sven-Erik Byhr samla några intressenter och fick till stånd, ett köp av ridhusrörelsen. För finansiering av köpet bildades en ekonomisk förening: MCR's Ridhusförening u.p.a.

Vår på ridtorget 1934.

Ridhusföreningens uppgift är att driva ridskolan till ett för medlemmarna så förmånligt pris som möjligt, den äger alla hästarna, anställer erforderlig personal samt är avtalsslutande part gentemot vår hyresvärd Skånska Travsällskapet. Dessutom äger Ridhusföreningen sommarstallarna i Falsterbo.
En utförlig beskrivning av Ridhusföreningens skiftande öden genom åren fram till 1990 finns i historik 1925-1955 författad av Bertil Christéen, där även bilderna är hämtade och i historik 1955-1990 författad av Sven Knoch. Här återges enbart några särskilt betydelsefulla händelser i föreningens historia.

Täten av jaktfältet vid LV4's pistolskjutbana under Hubertusjakten 1946.

Först måste nämnas att föreningen hade stora ekonomiska problem under de första åren. Medlemmar i styrelsen ställde upp som kreditgivare då så behövdes. Här kan nämnas lantbrukare Axel Svensson i Dalslunda och Ingvar Wethje. Båda har haft stor betydelse för Ridhusföreningens och klubbens utveckling.

Blue_Swirl (2).bmp (326 bytes) Malmö Civila Ryttareförbund under 30 år 1925 - 1955
 Blue_Swirl (2).bmp (326 bytes) Malmö Civila Ryttareförbund 1950 -

Direktör Eric Benson under träningsarbete på ridtorget 1939.

Uppdaterad: 19 MAR 2009 07:24 Skribent: Per Nilsson